Nacházíte se zde: Úvod > Profesor Patočka vysvětlil studentům rizika toxických látek v každodenním životě

Profesor Patočka vysvětlil studentům rizika toxických látek v každodenním životě

Plánovaná akce (25.10.2018)

Profesor Patočka vysvětlil studentům rizika toxických látek v každodenním životě

Významný toxikolog prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., který je mimo jiné spoluautorem bestsellerů Doba jedová 1 a 2, byl ve čtvrtek 25. října hostem workshopu nazvaného Toxické látky v každodenním životě. Přednáškový sál A budovy ZSF JU Vltava/Uran byl zcela zaplněný studenty, pro něž pan profesor vybral i řadu aktuálních témat včetně případů, které znali z médií – řeč přišla dokonce i na mambu zelenou, novičok, metanolovou aféru či moderní drogy. "Jedy existovaly, existují a existovat budou. Problém však je, že jich stále přibývá," zdůraznil na úvod prof. Patočka. Vysvětlil, že dokud vyráběla jedovaté chemické substance jen příroda (jedovaté rostliny, houby, živočichové), člověk mohl kontakt s nimi předvídat a také regulovat. Jakmile je ale začal vyrábět člověk, předvídatelnost kontaktu s nimi a možnost regulace se stala problematickou.

Tyto chemikálie se nyní vyrábějí v tak obrovském množství a sortimentu pro nejrůznější účely, že se jim nemůžeme vyhnout. Jsou součástí obrovského množství výrobků každodenního života, které mají mnoho různých forem, tvarů a barev. Jsou to tekutiny, prášky, granule, spreje a aerosoly a mohou snadno vstoupit do těla ústy, sliznicí očí, nosem i kůží. Málokdo si také uvědomuje, že současné stavební materiály, nábytek, koberce, záclony, závěsy, linoleum a mnoho dalších výrobků uvolňují formaldehyd, polychlorované uhlovodíky, bisfenol A, polyaromatické uhlovodíky a řadu dalších chemikálií. "Člověk současnosti je po celý život vystaven účinku stovek chemických substancí pocházejících z ovzduší, z vody, z potravin, kosmetiky a mnoha dalších zdrojů a lze jen obtížně odhadnout, jak se to jednou projeví na jeho zdraví. O většině z nich jsou jen nedostatečné nebo žádné znalosti o účinku na člověka. Bez nadsázky lze říci, že žijeme v době jedové," shrnul profesor Patočka, který na naší fakultě vyučoval a dosud s ní spolupracuje. Studentům doporučil například to, aby se vyhnuli potravinám s dlouhou trvanlivostí, protože je jasné, že obsahují konzervanty. Dalšími cizorodými látkami v potravinách jsou různá barviva a dochucovadla. "Buďte opatrní a než něco sníte, přečtěte si, co to vlastně pojídáte," poradil účastníkům workshopu, který se konal v rámci projektu OP VVV Rozvoj JU – Kapacity pro VaV.

Přiložené obrázky

Přiložené soubory